100 DOLARA EN KALİTELİ UKRAYNA GEZİSİ, TAM 7 GÜN! - Just Discover Me

100 DOLARA EN KALİTELİ UKRAYNA GEZİSİ, TAM 7 GÜN!






Nezalejnosti Meydanındaki Heykel




     Bütçesi yetmeyip, gezmekten de geri kalmak istemeyenler için en ideal ülkelerden birisi de Ukrayna'dır. Doların hiçbir zaman değişmediğini var sayarsak ($1 = 27,5UAH) sizin için en uygun gezi planı olacaktır.


        İstanbul dışında da direkt seferlerin olduğu Ukrayna'ya, Ankara'dan 220 liraya gidiş dönüş biletinizi çok rahat alabilirsiniz. FLYPGS dışında uçan bildiğim kadarıyla Ukrayna Ulusal Havayolu şirketi var. Şirketin uçakları, özellikle Ankara uçuşlarında kullandıkları biraz eski olabilir ama hiçbir sıkıntı yaşamadan yaklaşık 1 saat 45 dk gibi sürede, Kyiv Borispil Havalimanına sorunsuz bir şekilde ineceksiniz.





        Her gün karşılıklı seferler düzenliyorlar ve uçak her seferinde dolu gidip geliyor, flyUIA şirketinin tek dezavantajı diye bileceğim şeyi ise koltuk arası mesafesi çok dar! (20cm kadar bir boşluğu var) Onun dışında rötar yapma gibi bir sıkıntı yaşamayacaksınız, aksine uçakları zamanından önce kalkıyor.
   
        Esenboğa Havalimanı'nda yaşadığınız o inanılmaz üst aramasını Borispil Havalimanı'da yaşamayacaksınız. İnsanları biraz soğuk gözükebilir, bu sizi korkutmasın. Aksine pasaport kontrolünden çok seri bir şekilde geçtik. Hiçbir sorgulama yapılmadı.

               Havalimanından dışarıya çıktığınızda sizi karşılayan ilk şey taksiciler olacak, onları sakın dinlemeyin. Sürekli başınıza üşüşen bir taksici muhakkak olacaktır. Havalimanın çıkışında, sağ tarafta duran SKYBUS yazan otobüse binerek şehrin merkez tren garına ineceksiniz. 80 UAH karşılığında çok rahat şehre inebilirsiniz. (11 Lira civarı tutuyor.)

                 Size en önemli tavsiyelerimden birisi de paranızı Türkiye'de dolara çevirmeniz olacak, zira Kiev'de lira çeviren yeri bulmanız hayli zor olabilir ve Lira kurunun orada farklı olabilme durumu var. Havalimanında $10 dolar bozdurursanız sizin için merkeze gitmeye yeterlidir. Havalimanında komisyon alabilir. Bir de, paranızın hepsini Grivna'ya çevirmenizi tavsiye etmiyorum; önce $50 bozdurmanız sizin için daha kolaylık sağlayacaktır. Çünkü Grivna çok fazla yer kaplıyor ve herhangi bir çalınma durumunda yanınızda bir yerinize gizlediğiniz küçük miktarda paranız olsun.

             Kyiv Merkez Tren Garından, Nezalejnosti Meydanına gitmek için metroyu kullanabilirsiniz. Fakat burada size çok önemli bir duyurum olacak!! METRO OLDUKÇA KALABALIK OLUYOR, BİZ 7 KİŞİ GEZMEMİZE RAĞMEN BİR ARKADAŞIMIZIN METRODA TELEFONU KAŞLA GÖZ ARASINDA ÇALINDI! BUNU UKRAYNALI BİR KIZ GÖRMESİNE RAĞMEN METRODA HİÇ SES ETMEDİ! METRODAN İNİNCE TELEFONUN ÇALINDIĞINI GÖRDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ FAKAT TELEFON ÇOKTAN ÇALINMIŞ OLDU. METRODA DURAN POLİS (HİÇBİR KELİMEYİ İNGİLİZCE BİLMİYORLAR) UKRAYNALI KIZIN ANLATMALARIYLA BAŞTAN SAĞMA BİR ZABIT TUTTU (NEREDEYSE 2 SAATİMİZİ ALDI!) KALACAĞIMIZ YERİN ADRESİNİ VE NUMARASINI İSTEDİ, KIZIN DA NUMARASINI ALDI VE BİZİ YOLLADI. İŞİN GARİBİ GECE VAKTİ HIRSIZIN BULUNDUĞUNU VE METRO İSTASYONUNA TEKRAR GELMESİNİ SÖYLEDİ FAKAT ORTADA TELEFON YOKTU!




                   Neyse, konumuza geri dönelim :)



  •            Metroya binmek için yaklaşık 30 kuruş ödüyorsunuz fakat girişte duran makineye 20 UAH verirseniz size 5-6 tane jeton veriyor. Kreşçatyk metro durağında inerseniz, meydana 2dk yürüme mesafesindedir.

  •              Her yerde hat satan yerler bulabilirsiniz, meydana yakın vodafone bayisinden alabilirsiniz; ayrıca oradan size şehrin gezilebilecek yerlerini gösteren bir harita da veriyorlar! 50 UAH karşılığında hem hat, hem 4 GB internet, hem ülke içi sınırsız konuşma, hem yurt dışı 75 dk konuşma, hem de 30 sms hakkınız var! (inanılır gibi değil ama gerçek :)) Hattınız hemen açılıyor, böylece sağda solda wifi arama derdiniz de olacak! (Bu arada yurt dışı aramalarını sakın kullanmayın karşılıklı kesiliyor, Türkiye'yi aradığınız zaman karşı tarafa çok yüklü miktarda fatura kesilecektir!)



50 Grivnalık paket size bir hafta için fazlasıyla yetecektir!




  •           Kyiv'de kalmak biraz sorunlu olabiliyor. Booking'teki rezervasyonların tamamına güvenmeyin! Biz, rezervasyonumuzu yaptığımız yere gittiğimizde eski sovyet bloklarının olduğu uzak bir mahalle çıkmıştı ve orada gördüğümüz kimse ile anlaşamadık. (Çoğu zaten sarhoştu). Ama öyle bir şey oldu ki; gittiğimiz ucra köşedeki girdiğimiz mobilyacıda çalışana taksi istediğimizi anlatırken translatte türkçe çeviri yaptığımızı gördü ve hemen yanımızdan gitti. Çok şaşırdık, ilk baş ırkçılık yaptığını düşündüm fakat olay çok başka bir yere gitti. Arkasından Türk bir adam çıkıp geldi! Çölde su bulmuş gibi sevindim☺

  •         Bize kalacağımız yer konusunda çok yardımcı oldu. Sabah çalınan telefon, bulunamayan yer derken herkesin modu öyle bir düşmüştü ki; herkes Ukrayna'ya lanet okuyup geri dönmeyi düşünüyordu, ta ki Türk'e rastlayana kadar :) 

  •           Geceliği 120 UAH'tan bir yer buldu. 7 kişi olduğumuz için hostelin bir odasını kendimiz kapattık. Hostel pek güvenli durmamasına rağmen 2 günü öyle geçirdik. Bulunduğumuz hostelde de iki Türk vardı. Onlar da tek gece kalıp daha uygun bir hostele geçmişler. Geceliği 80 UAH'a kadar hosteller bulunabiliyor ama hep güvenli olduğunu söyleyemeyeceğim yine de önleminizi almanızda fayda var!


  •             Yemek konusuna da gelince; Kyiv'de çok lüks ve çok ucuza bulabileceğiniz birçok mekanlar var! Mafia adlı restoranda çok kaliteli İtalyan veya Japon yemekleri yiyebilirsiniz. Ödeyeceğiniz maksimum fiyat 20 lirayı geçmez.



            

            


 Geleneksel Ukrayna yemekleri yapan restoranlar da var, yerel tatları tatmak isteyenler için hem ucuz hem de kaliteli olan Puzata Hata'yı seçebilirsiniz; her yerde bulmanız mümkün! Yaklaşık 10 liraya tıkabasa doyabilirsiniz. Vişneli mantıyı denemenizi tavsiye ederim ;)








  •            Kyiv'de o kadar çok gezilecek yer var ki! Saymakla bitmez. Her yere taksi ile de gidebilirsiniz, metroyla da, tramvayla ya da traleybüsle! Kyiv ulaşım ağı çok geniş. Taksiler de oldukça ucuz. 7 kişi bindiğimiz halde yaklaşık kişi başı 3 liraya denk geliyor. Taksimetre olayı orada yok, anlaşıp da gidiyorsunuz.



  •            Müzelerin çoğu ücretlidir; 30 UAH karşılığı gezebilirsiniz, müzelerde Türkiye'de olduğu gibi her şeyin üzerinde bir cam kap yoktur her şey olduğu gibi açıktadır. İkinci dünya savaşı müzesini gezebilirsiniz, fotoğraf çekmek için ayrıca 30 UAH daha istiyorlar. Mother heykeli de müzenin bulunduğu bölgededir, fakat bizim gittiğimiz zaman açık olmadığı için çıkamamıştık.


üçüncü sınıf vagon
        




  •        Kyiv'den Lviv'e trenle geçebilirsiniz. Birinci sınıfta gitmek için 226 UAH vermiştik. Birinci sınıfın tek farkı 4 kişilik, yataklı, kapısı kitlenebiliyor. Onun dışında pek bir özelliği yok. Tren sovyetler döneminden kalmadır; hitleri bile görmüş olabilir o kadar eski bir tren. Buharlı tren... Dönerken de üçüncü sınıf bir trenle geldik; onun da farkı her yer açık ve bir yerde 6 kişi kalıyor. Yataklar 3ncü sınıf trende de var.  


  •         Yeşil pasaportu olanlar buradan Polonya'ya da çok rahat geçebilirler, hem tren hem de otobüsler gidiyor, otogar hemen tren garının yanında 300-600 UAH arası Polonya'nın her şehrine otobüs bulmak mümkün!

  •          
  •          Lviv, Kyiv'e göre çok çoook daha güvenli ve Avrupai bir şehir, zaten geçmişinde de Polonya'ya bağlı olduğu herkes tarafından biliniyor, o yüzden yarısı Lehçe olan ismi Lwòw, yarısı da Ukraynaca olan ismi Lviv'i kullanıyor.

  •           Lviv'de konaklamak için çok fazla seçenek var, hostelleri çok daha güvenli ve kaliteli, isterseniz daire de kiralayabilirsiniz. 7 kişi olduğumuz için daire kiraladık; kişi başı günlük 15 liraya denk geldi. Evlerin hepsi tarihi eser! İkinci dünya savaşından kalma evlerde yaşıyorlar; tavanları neredeyse 5 metre, duvar kalınlıkları ise yaklaşık 1 metre kadar!

Evler çok ferah

  •         Lviv'e kadar gelmişken, opera izlememek olmaz! 1800lü yıllardan kalma opera binasının içi de dışı da apayrı güzel! Ve Türkiye fiyatlarına kıyasla çok komik fiyatlara izliyorsunuz! Her gün  çok farklı oyunlar sergileniyor, opera binasına girip sağ taraftaki kasalardan biletinizi alabilirsiniz! Bilet fiyatları 50 ile 200UAH arası değişiyor, biz 50 UAH karşılığında biletimizi aldık, 3ncü kat, balkondan izledik; mükemmel bir şovdu!
  •  

3ncü kat




  •            Lviv'in her sokağında ayrı bir tarih, ayrı bir doku var! Hiçbir bina diğerini tekrarlamıyor, kendine özgü yapıları ve renkleri var. Rınok yani Pazar Meydan'ında çok kaliteli kafeler var; ve yine oldukça ucuz ve kaliteliler! Devasa pizza yapan bir mekan var, pizza yaklaşık 1100 gram geliyor ve fiyatı 120 UAH civarında! 3 kişi anca bitirebilir!


Mekanın adı; Pizza Celentano Ristorante



  •          Celentano çok meşhur olduğu için genelde oturacak yer bulmak imkansız oluyor fakat onun tam karşısında Basilico Pizza & Pasta diye bir mekan var orası da efsane tatlar çıkartıyor ve çok ucuza!
50 UAH 
40 UAH (kremalı mantar çorbası) muhakkak deneyin efsane bir şey


  •                  Haaa bir de çok az paranız kaldı ve çok aç iseniz size mükemmel bir önerim olacak! Ara sokaklardan birinde Casa Burrito diye bir mekan var, dönerci tarzında bi şey, en pahalısı 400 gramlık döneri 40 UAH'a satıyor ve inanılmaz güzel yapıyor! Türkiye'de dönerlerden daha güzel yapıyor. 20 UAH'a çok güzel Cheesburger yiyebilirsiniz ;)








  •         Rınok Meydanında bulunan kuleye 20 UAH karşılığında çıkabilirsiniz, 75 metre yüksekliğindeki bu kuleden bütün şehri görebiliyorsunuz. Merdivenleri biraz dik ve oldukça dar, onu göze alıp çıkmanızda fayda var. (Ha bir de olur olmaz anda çalan kilise çanı da o kule de korkup aşağıya atlamaya kalkmayın :p )



  •               Çikolata fabrikasında birbirinden değişik çikolataları görünce şok olacaksınız! Türkiye'de asla o fiyata alamayacağınız kadar ucuz ve Türkiye'de bulamayacağınız kadar kaliteli çikolataları değişik fiyatlardan satın alabilirsiniz; her bütçeye göre çikolata mevcut!

             
           
Bademliler 35 Lira


             Ucuza alabileceğiniz o kadar güzel şey var ki :)



  •           Magnetler ortalama 25-40 UAH arasında değişiyor, anahtarlıklar ise 50-80 UAH arasında değişiyor! Size tavsiyem bütün şehirdeki hediyelik eşya satan yerleri gezmeden magnet veya anahtarlık almayın birbirinden harika magnetler var; araştırma yapmak şart!


60 UAH anahtarlık
25-40 UAH arası 



  •            (SİGARA VE İÇKİ KONUSUNDA MERAK EDEN ARKADAŞLARA DA BİLGİLENDİRMEK İÇİN BİRKAÇ BİR ŞEY SÖYLEYECEĞİM!)



  •            SİGARA VE İÇKİ FİYATLARI GENELDE ORTALAMA SABİT BİR FİYATTA DİYEBİLİRİM, EN PAHALI SİGARA NEREDEYSE 3 LİRADAN BİLE UCUZ! WODKA'YA GELECEK OLURSAK DA EN UCUZU 60 UAH YANİ 9 LİRA FİLAN! JACK DANIELS 250 UAH, ZYBRÒWKA 130-200UAH ARASI, FINLAND WODKA 110-300 ARASI DEĞİŞİYOR.



  • illa ki gezmek için milyarlarca liraya ihtiyacımız yokmuş demek ki :) birazcık azim, birazcık doğru bilgi ile dünya size bedavaya kollarını açmış bekliyor; yeter ki sen bi #YolaÇıkYolAçık





İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *