AIESEC
NEDIR?
AIESEC, II. Dünya Savaşından sonra
dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla Avrupalı öğrenciler
tarafından 1948 yılında kurulan gençlerin kendi potansiyellerini
keşfedebilecekleri ve geliştirebilecekleri uluslararası bir platformdur. Üyelerine
hem gelişim hem de yurt dışı staj fırsatı sağlayan bu kurum dünyanın en büyük
öğrenci organizasyonudur. AIESEC Türkiye ise AIESEC Dünyasında en iyi ve en
köklü ülkelerden biri olarak faaliyetlerini devam ettirmektedir.
Türkiye’de darbe zamanlarında bile kapatılmayan
2 kurumdam biri olmuştur (1.Kızılay 2.AIESEC) 2015 yılı itibariyle
dünyanın 128 ülkesinde faaliyet göstermekte ve yaklaşık 70.000 üyesi
bulunmaktadır.Türkiye’de 1954 yılında faaliyete geçmiş, 13
şubesiyle(Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul,
İstanbul Asya, İzmir, Kayseri, Kocaeli, KKTC-Doğu Akdeniz) faaliyet
göstermektedir.
AIESEC 1948 yılında 7 farklı ülkeden
(Belçika, Danimarka,
Finlandiya, Fransa, Hollanda, Norveç ve İsveç) gelen
üniversite öğrencileri tarafından dünya barışına katkıda bulunmak ve topluma
pozitif etki etmek amacıyla kurulmuştur.
NASIL ÜYE OLUNUR?
İki şekilde başvuru yapmanız mümkün; şehrinizde bulunan bağımsız aiesec ofislerinden başvuru yapabileceğiniz gibi, özel dil kursları, şirketler veya yardım kuruluşlarının açtığı ofislerden de başvuru yapabiliyorsunuz.
Şehrinizde aiesec ofisinin olup olmadığını araştırın, genellikle üniversite içlerinde tanıtım sunumları yapılmaktadır. Üst yaş limiti yoktur fakat genellikle gençlerin ilgi alanında olduğu için üniversitelerde de bulunabilir. (Üniversite öğrencisi veya bir dil kursuna üye olmanız gerekmektedir) Dünya genelinde 2,500 üniversitede, 128 ülkede bulunuyor.
Ofise gittiğinizde sizden 100-150 lira civarı (tam hatırlamıyorum) kadar bir kayıt ücreti isteyeceklerdir. Aiesecer gönüllülerine bağış adı altında bu parayı ödüyorsunuz. Sonra hangi tarz projelere başvurmak istediğinizi iletiyorsunuz; gönüllülük, kültürel değişim ya da yardım projeleri gibi sunulan projeleri seçiyorsunuz. Ona göre de belli başlı kafanda gidebileceğin ülkeleri seçiyorsun. Ofiste çalışan aiesecerlar, tecrübelerine dayanarak size yönlendirmelerde bulunuyor. Hangi ülkenin para birimi değersiz, daha yaşanılabilir bir ülke veya gidilmesi gereken ülke, hangi ülkede seni zorlamazlar gibisinden kafanda oluşacak fikirleri aktarıyorsun.
Devamında aiesec'in internet sitesine girerek gönüllük projelerine göz atıyorsunuz. Sitede filtre bulunuyor, istediğiniz alanda filtreleyerek gitmek istediğiniz ülkeyi, ne gibi özellikleriniz, yetenekleriniz olduğu konusunda; kanserle savaşan çocuklara moral vermek, savaş maduru insanlara manevi destek olmak gibi şeyleri seçebilirsiniz. İlk okul çocuklarına kendi dilinizi veya yetimhanede büyüyen çocuklara ingilizce öğretmek gibi binlerce yardım dalı bulunmakta!
Girmiş olduğunuz projede sayfasında size kaç öğün yemek verileceği, nerede kalacağınız, internetin olup olmayacağı, sizi havalimanından gelip alacaklar mı yoksa almayacaklar mı her türlü bilgi bulunmakta.
Proje kapsamında sizden istenen yetenekler veya sizin yapmanız gereken görevler de proje içinde belirtiliyor. (Bilgisayar kullanım seviyeniz gibi şeyler de isteniyor fakat sizden hiçbir sertifika veya belge istenmiyor)
Proje kapsamında sizden istenen yetenekler veya sizin yapmanız gereken görevler de proje içinde belirtiliyor. (Bilgisayar kullanım seviyeniz gibi şeyler de isteniyor fakat sizden hiçbir sertifika veya belge istenmiyor)
NASIL TERCİH YAPARIM?
Size uygun olan projeleri LYS tercihi yapar gibi sıralıyorsunuz; 1 ve 10 arasında projeleri seçiyorsunuz. Proje sahibinin e posta adresleri de bulunuyor tercih yaparken. Sormak istediğiniz her konuda danışabiliyor, geliş gidiş tarihlerinizdeki esnekler hakkında bilgi veriyorsunuz. (8-6 hafta arası veya 7 hafta kalacağınızı bildiriyorsunuz)
Yaptığınız tercihlerden 2-3 tanesinde olumlu dönüş olduğunda aiesec ofisine geri gidip, aiesecerların rehberliği altında, kalacağınız proje sahibi ile görüntü (skype) aracılı ile konuşuyorsunuz. Şart olup olmadığını bilmiyorum fakat Trabzon'a gelenler için bu görüşme yapılmıştı. Ve belli bir mülakattan geçiyorsunuz; aileniz kaç kişilik, evde kimler yaşıyor, bir yatak verme imkanınız var mı, yemek verme imkanınız var mı, evinizde internet var mı, evde ingilizce konuşan birileri var mı gibi güven testinden geçiyorsunuz. O projeye katılmak isteyenlerin içinden seçilerek katılma hakkı kazanıyorsunuz.
GÜVENLİ Mİ?
Güvenlik bu kurum için önemli bir unsurdur; gittiğiniz hostu beğenmediniz, tacize uğradınız veya bir hastalık geçirdiniz veya kimse sizinle ingilenmediğinde, proje sahibine, aiesec ofisine veya özel dil okuluna gezi sonunda bir not veriyorsunuz ve bir sorun olduğunda ofisi kapatıyorlar veya davalık olabiliyor. (Bir sorun yaşadığınızı kanıtlamanız gerek) Rahatsız hissettiğiniz taktirde de anında evinizi değiştirebiliyorlar! Tek başına gitmenizde bi sıkıntı olmayacaktır.
Oraya gittiğinizde bir sorunla karşılaştığınızda, ingilizceniz yetmezse veya çekinip de söyleyemediğiniz bir konu olursa size özel aiesecer rehberinize başvurabiliyorsunuz! Sıkıntılarınıza yardım edebiliyorlar. Seninle her zaman iletişimde kalacak bir rehberin olacak! Orada bir sıkıntı yaşadığınız zaman onların bilmemesi imkansızdır!
Eski bir proje olduğu için insanlar kötü bir şey yapmaya kalkışamıyor! Örneğin; Hindistan'dan gelen misafirimiz ömründe hiç kar görmediği için onu hasta etmemek adına elimizden geleni yaptık, (kilo vermemesine bile dikkat ettik) Hem kendi kültürünü tanıttığın için, hem de sorumluluğu sana ait olduğu için ayrı özen göstermek zorunda kalıyorsun! Aksi bir şey yaşadığınız zaman davalık olma durunuz da var. Belli mülakatlardan geçip sözleşme imzalıyorsunuz!
İlk hafta arkadaş edinme, son haftada da partiler ve kutlamalar gibi etkinliklerle noktalıyorsunuz. Çoğu projede haftanın 5 günü çalışıyorsunuz ve sizin gibi projeye katılan insanlarla beraber çalışıyorsunuz.
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
Hayatta her şeyi kendin için yapmak! Bu aksiyonlar çoğu zaman sana bir şey katmaz. Sadece kendini düşünüp bencil olmamak, başkalarını düşünmek ve onların iyiliği için de çabalamak gerekir. İnsanlara yardım eli uzat, iyilik için uğraş, yardım ve dayanışma için elinden geleni yap ki bu yaptığın küçük adımlar büyük umutlar olarak meyvesini versin.
1) YARDIM KAMPANYALARI
Sosyal sorumluluk projelerine katılarak birçok insana, genç yüreklere ulaşabilirsiniz. İhtiyaç sahibi insanlara gerekli olan maddi manevi desteği sağlayabilirsin.
2) EĞİTİM DESTEKLERİ
Birçok gencin okuyamadığı, iyi öğrenim göremediği bir dünya... Onlar için kitap, defter vb. desteği sağlamak, okumalarına yardımcı olmak, ders vererek ilgi göstermek... Kampanyalar düzenlemek, birlik ve beraberlik içinde olmaktır.
3) BARIŞ SÜREÇLERİNE DESTEK
Dünyada iyiliğin her geçen gün iyiliğin artması gerekirken, kötülükler ve savaşlar bitmek bilmiyor. Bunun için din, dil, ırk ayrımı gözetilmeyen bir dünya ve anlaşabilmekten geçer. Genç zihinlere iyilik aşılanırsa savaşlar biter, çözüm arayışları başlar.
4) PSİKOLOJİK YARDIM
Savaşlardan sonra o masum insanlara destek vermek, bir gülüşleri için elinden geleni yapmak. İnsanlığın en büyük ilkesidir; ihtiyacı olduğunda birinin yanında olmak. Dayanışma içinde manevi destek vermek...
5) GLOBAL CITIZEN
Yardımlaşma, dayanışma, eğitim gibi alanlarda fırsat sağlayan Global Citizen programı ile yurt dışında sosyal sorumluluk projelerini desteklemenin ve daha iyi eğitim, hayatının başlangıcıdır. Hiç tanımadığın bir insana bilmediğin yerlerde destek olmak için elinden geleni yaptığın bir imkandır.
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE KATILAN BAZI İNSANLARIN HİKAYELERİ
Hiç yorum yok: